Cameratoezicht, bewaking en controle

Op deze pagina vindt u een grote hoeveelheid informatie over de mogelijkheden van de camerasystemen die Power Sound levert. Ook vindt u informatie over onze werkwijze.

Camerasystemen zijn maatwerk en worden op offertebasis aangeboden en geïnstalleerd door onze eigen installatie professionals. U heeft al een eenvoudig camerasysteem met 4 professionele camera’s vanaf €1320 ex. B.T.W. (exclusief installatiekosten en bekabeling). Neemt u gerust contact op voor alle mogelijkheden en een vrijblijvende offerte op maat.

Eenvoudige professionele camera, geschikt voor binnen en buiten.

Beveiligingscamera’s worden het meest gebruikt voor twee verschillende toepassingen. Toezicht en bewaking. Cameratoezicht en camerabewaking lijkt in eerste instantie het zelfde te zijn, maar er is een groot verschil. Bij cameratoezicht is het doel om een object of mensen live in de gaten te houden, de beelden worden rechtstreeks bekeken. Bij camerabewaking is het doel om beelden van objecten of mensen op een later moment terug te kunnen kijken, op te kunnen slaan en eventueel te kunnen verspreiden. Als derde en minder bekende optie worden camera’s veel gebruikt voor controle. Denk hierbij aan crowd control, kentekenherkenning en people counting. Hierbij kunnen externe objecten en systemen gekoppeld worden aan camerasystemen, voorbeelden zijn slagbomen, hekken en toegangspoortjes.

Een camera in een ziekenhuis. Deze kan worden gebruikt om de balie in de gaten te houden, maar ook om beelden terug te kunnen kijken in het geval van incidenten.

Cameratoezicht

Cameratoezicht betekent dat er direct naar de beelden van een camera gekeken wordt. Camerasystemen bieden verschillende voordelen waardoor ze regelmatig worden ingezet voor toezicht. De belangrijkste voordelen zijn dat er gekeken kan worden op een locatie waar de kijker niet fysiek aanwezig is. U kunt bijvoorbeeld vanuit het magazijn zien dat er een klant op de parkeerplaats komt aanrijden. Een ander voordeel is dat er door een kijker of operator op meerdere plekken tegelijkertijd gekeken kan worden. Hierdoor kunnen vaak personeelskosten bespaard worden. Door te werken met cameratoezicht wordt ten slotte het veiligheidsgevoel verbeterd en worden mogelijke daders en overlastgevers afgeschrikt.

Een camera in een winkelcentrum in Almere.

Toezicht op gasten en klanten

Camerasystemen worden vaak gebruikt in bedrijfspanden en in de horeca voor het toezicht houden op gasten en klanten. Hierbij is het doel het beter van dienst te kunnen zijn van de klant en het voorkomen van ongewenste situaties.

Een voorbeeld van een camera in een winkelpand.

Een mooi voorbeeld van cameratoezicht is ons eigen bedrijfspand. Power Sound heeft een drietal ruimtes waar klanten zich kunnen bevinden. Er is een groot buitenterrein, een loods waarin verhuur materialen worden uitgegeven en geretourneerd en waar koeriers zich melden en een showroom / winkel waar mensen die een afspraak hebben zich vaak melden. Het personeel begeeft zich in veel meer verschillende ruimtes. Denk hierbij aan de kantine, werkplaats of op het kantoor.

Vanuit het kantoor kunnen de kantoormedewerkers via hun computer de verschillende camerabeelden zien. Zodra ze een auto horen aankomen kunnen ze kijken of het een klant of koerier is en ze kunnen zien of de klant naar de showroom of de loods gaat. Vervolgens kunnen de kantoormedewerkers zien of er een collega in het magazijn of de showroom aanwezig is, of deze onderweg is of dat ze zelf de klant beter kunnen helpen.

Tijdens de pauze, wanneer het personeel in de kantine zit, kunnen via de mobiele telefoon het buitenterrein en de deuren in de gaten gehouden worden. Zo weten we zeker dat we geen klant onnodig laten wachten.

Toezicht in zwembaden, speeltuinen, attracties en andere risicolocaties

Cameratoezicht is een perfecte oplossing voor activiteiten waarbij er risico’s bestaan voor de gezondheid en veiligheid van uw gasten. Denk hierbij aan locaties zoals zwembaden met wildwaterbanen en glijbanen, grote indoor of outdoor speeltuinen en kartbanen. In dit soort locaties is het vaak onmogelijk om vanaf 1 centraal punt het gehele terrein te overzien. Er moeten voor de veiligheid meerdere toezichthouders “de wacht” houden om gevaarlijke situaties te herkennen en snel te kunnen handelen.

Veel attracties worden door 1 operator bediend. Door een camerasysteem te plaatsen met een afkijkmonitor kan de operator de gehele attractie in de gaten houden. Zo kan er worden bespaard op personeelskosten.

Een voorbeeld van een afkijkmonitor welke door Power Sound is geplaatst in een zwembad. Voor het beschermen van de afkijkmonitor is een speciale flightcase gebouwd met een plexiglas voorplaat. De flightcase beschermt de monitor tegen opspattend water.

Toezicht op industriële processen

Veel industriële processen lopen volledig of gedeeltelijk geautomatiseerd. Er is vaak wel een operator aanwezig die het proces beheert. Deze operator kan, door het slim plaatsen van camera’s, kritieke en gevoelige onderdelen van een proces goed in de gaten houden. Hierdoor kan hij tijdig ingrijpen wanneer iets fout dreigt te gaan. Met behulp van camera’s kan een operator een groter deel van een proces in de gaten houden. Zo kan worden bespaard op personeelskosten.

Camera bewaking

Camera bewaking wordt toegepast wanneer het belangrijk is om achteraf terug te kunnen kijken. Het doel is vaak om bewijsmateriaal te verzamelen of om dingen te kunnen verklaren. Met de intelligente software van AXIS kunnen beelden eenvoudig worden teruggekeken.

Objectbewaking

Bij objectbewaking wordt een (bedrijfs)pand bewaakt onder en buiten werktijd. Om dit te realiseren worden er vaak camera’s buiten geplaatst, gecombineerd met camera’s bij deuren, in centrale ruimtes en optioneel in gangen. Hiermee kan bewijs worden verzameld van het verkrijgen van ongeautoriseerde toegang.

Bewakingscamera’s bij de poort van een fabriek.

Bewaking van goederen en winkels

Winkeldiefstal en verduistering is een groot probleem. Door het plaatsen van camera’s kunnen goederen en kassa’s in de gaten worden gehouden. Door achteraf beelden terug te kijken kan verklaard worden waar vermiste goederen gebleven zijn. Ook kan bewijsmateriaal worden verzameld tegen dieven en verduistering.

Bewaking van industriële processen

Het komt regelmatig voor dat er een probleem ontstaat bij een industrieel proces wat niet te verklaren is door operators en de eigen technische staf. Door het plaatsen van beveiligingscamera’s in combinatie met opname apparatuur kan bij een fout worden teruggekeken wat het probleem heeft veroorzaakt.

Toegangscontrole en andere slimme toepassingen

Naast live toezicht en achteraf terugkijken door mensen kunnen camera’s ook worden ingezet in intelligente en geautomatiseerde toepassingen.

Kenteken herkenning

Kenteken herkenning is een techniek die vaak wordt toegepast bij het uitrijden van een betaalde parkeerplaats. Bij het inrijden krijgt u een parkeerkaartje welke gekoppeld wordt aan uw kenteken. Als u met uw parkeerkaartje afrekent wordt in het systeem uw kenteken vrijgegeven. Wanneer u met uw auto voor de poort staat gaat deze automatisch open.

Het bovenstaande systeem kan ook andersom worden toegepast. Wanneer u uw vakantie boekt wordt u soms gevraagd uw kenteken door te geven. Als u aan komt rijden gaat de slagboom vervolgens automatisch open en kunt u uw auto parkeren. Zo voorkomt de parkeigenaar dat mensen die geen huisje huren hun auto parkeren op zijn parkeerplaats.

People counter / Occupancy estimator

Een people counter telt mensen die onder een camera doorlopen. Ook kan de looprichting worden bepaald. Zo kunt u bijvoorbeeld zien dat er 100 gasten naar binnen en naar buiten zijn gekomen. Door een camera met een people counter bij iedere buitendeur te hangen kunt u ook data krijgen over hoeveel personen er op dit moment aanwezig zijn in het pand.

Met deze data is het mogelijk voor een manager om beslissingen te maken. Is het drukker dan gebruikelijk? Dan moet er extra personeel worden ingeschakeld. Is het maximum aantal toegestane bezoekers in het pand bereikt? Dan moet er deurbeleid worden gevoerd. Ook kan data van de occupancy estimator worden gekoppeld aan gebouwbeheersystemen. Zo hoeft de airco minder hard te blazen wanneer er nauwelijks publiek in een zaal aanwezig is.

In de retail is een people counter een waardevol instrument. U kunt namelijk precies bijhouden hoeveel bezoekers een winkel heeft gehad en hoe lang een gemiddelde bezoeker in uw winkel besteed. Als u deze data koppelt met uw verkopen kunt u bepalen wat uw conversie is. Met meerdere winkels van een zelfde type kunt u vervolgens onderling data gaan vergelijken. Zo kunt u er achter komen dat die winkel die 30% meer omzet draait misschien wel 120% meer bezoekers krijgt en slecht converteert.

Wachtrijcontrole

Met een camerasysteem met wachtrijcontrole kan in de gaten worden gehouden hoeveel mensen er in een wachtrij staan en wat de gemiddelde wachttijd is. Met deze informatie kunnen er bijvoorbeeld extra kassa’s worden geopend of kassa’s worden gesloten. Wachtrijcontrole wordt vaak toegepast in supermarkten en op vliegvelden (check-in).

Hoe Power Sound een offerte maakt voor uw camerasysteem

Wanneer een opdrachtgever aangeeft een vraagstuk te hebben waar camera’s een oplossing voor kunnen zijn wordt als eerste een site survey gepland. Tijdens een site survey worden alle zaken geïnventariseerd welke nodig zijn voor het uitwerken van een passende oplossing met bijbehorend zakelijk voorstel.

Doel van het systeem

Als eerste wordt besproken wat het doel van het systeem is. Een opdrachtgever kan bijvoorbeeld problemen hebben met diefstal, zijn terrein in de gaten willen houden of een proces willen bewaken. Natuurlijk zijn meerdere doelen ook mogelijk. Er wordt in kaart gebracht welke objecten in ieder geval in beeld moeten komen en welke beeldkwaliteit het systeem moeten leveren om ook daadwerkelijk het doel te kunnen halen.

Wijze van afkijken en / of terugkijken

Vervolgens wordt met de klant besproken hoe, waar en wanneer hij wil kunnen afkijken of terugkijken. Moet er een afkijkmonitor geplaatst worden? Misschien moeten er 8 kanalen worden opgenomen en hoeven er maar 4 live bekeken te worden. Hoe lang wil de klant terug kunnen kijken? En moet er kunnen worden meegekeken vanuit een app?

Koppeling met andere systemen

Een camera installatie kan worden gekoppeld met andere systemen. Denk hierbij aan een omroepinstallatie in een supermarkt die automatisch omroept wanneer er een extra kassa moet worden geopend, of een slagboom die automatisch opengaat bij kentekens die op een whitelist staan. Tijdens deze stap wordt er geïnventariseerd of en welke systemen er moeten worden gekoppeld en hoe dit kan.

Inventarisatie van externe objecten, openbare weg etc.

Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de locatie en externe objecten. Vooral voor de plaatsing van camera’s is dit heel belangrijk. Zo kan het zijn dat wanneer een camera object A in de gaten moet houden dit vanaf locatie 1, 2 en 3 mogelijk is. Vanaf locatie 1 en 3 kan de camera alleen object A in de gaten houden wanneer ook het slaapkamerraam van de campingeigenaar te zien is op het beeld. Dit betekent dat er beter voor locatie 2 gekozen kan worden.

Inventarisatie van de locatie

Het meest arbeidsintensieve deel van het installeren van een camerasysteem is het trekken van de bekabeling en het fysieke monteren van de camera’s. Om deze reden is het belangrijk om de locatie goed in kaart te brengen.

Ophangpunten

Waar kunnen camera’s het beste worden opgehangen? Op welk materiaal moeten ze worden gemonteerd? Hoe kunnen we bij dit ophangpunt komen? Hebben we een hoogwerker nodig? Dit zijn voorbeelden van vragen die beantwoord moeten worden in dit onderdeel.

Bekabeling

Camera’s worden aangesloten via UTP kabel. Over deze kabel wordt zowel het videosignaal verstuurt als de camera gevoed. Hoe en waar deze kabel gemonteerd wordt is belangrijk voor de installatiewerkzaamheden. Buiten moet bijvoorbeeld andere kabel worden gebruikt als binnen. In een fabriekshal werkt pvc buis met klemmen beter dan in een kantoor, waar een nette witte kabelgoot beter op zijn plek is. Vaak moet er in verschillende ruimtes bekabeld worden. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen wat de beste routes zijn om de kabels van ruimte naar ruimte te trekken. Dit kan veel tijd en dus geld schelen tijdens de installatie.

Ten slotte: Het uitwerken van het advies

Na het doorlopen van alle bovenstaande stappen werkt uw adviseur van Power Sound een advies uit. Hiervoor wordt een softwarepakket gebruikt waarin alle benodigde camera’s met camerahoeken worden ingevoerd. Op basis hiervan kan worden bepaald wat de juiste types en aantallen camera’s zijn voor uw situatie. Vervolgens kan er worden bepaald welke servers, recorders, afkijkmonitoren en andere infrastructuur benodigd is. Ten slotte wordt er een indicatie gemaakt van de installatiekosten.

Camera’s

Er zijn zeer veel verschillende camera’s te krijgen. Power Sound levert camera’s van het merk AXIS Communications. Dit merk staat bekend om zijn zeer goede kwaliteit producten. Het assortiment van AXIS is zeer uitgebreid. De technici en accountmanagers van Power Sound kunnen goed hun weg vinden in de productcatalogus en zoeken graag het beste type voor uw toepassing.

Belangrijkste kenmerken

Bij het uitzoeken van camera’s zijn een aantal kenmerken belangrijk. De belangrijkste kenmerken, die voor iedere camera belangrijk zijn zijn als volgt:

De resolutie van de camera. Hoe hoger de resolutie hoe gedetailleerder het beeld. Een veelgebruikte resolutie is 1920×1080. Dit is 2 megapixel. Power Sound levert echter meestal camera’s van 4 megapixel of 8 megapixel. Deze zijn duurder, maar als er iets aan de hand is, is de kans dat u iets kunt met de beelden een stuk groter. Een hoge resolutie maakt het mogelijk om achteraf verder in te zoomen op opgenomen beelden met behoud van kwaliteit. Een hoge resolutie is vooral belangrijk bij camerabewaking waarbij beelden worden opgeslagen.
De hoek van de opname. Wanneer de hoek van een camera te klein is zal een deel van de informatie niet worden opgenomen, dit valt weg en is voor altijd verloren. Wanneer de hoek van een camera te groot is wordt er scherpte weggegooid. De resolutie van het camerabeeld wordt namelijk verdeeld over de hoek van de opname. Een object op een 4MP opname met een camera met een lens van 30×20 graden is 4x zo scherp als een object op een 4MP opname met een camera met een lens van 60×40 graden. De andere kant op kunt u ook beredeneren. Om een object op een opname van een camera met 60 x 40 graden lens net zo scherp te krijgen als een 4MP opname met een camera met een 30 x 20 graden lens heeft u een 16MP opname nodig.
Lichtgevoeligheid / prestaties in het donker. Veel camera’s met een hogere resolutie zijn minder goed in low-light situaties. Een camera met de allerhoogste resolutie is dus niet altijd de beste oplossing. Voor preventie van winkeldiefstal, waarbij de lampen altijd aanstaan, zijn low light prestaties minder interessant dan bij terrein bewaking. Het is dus belangrijk om tijdens het offertetraject goed te kijken naar de gebruiksituatie. Sommige AXIS camera’s schakelen bij te weinig licht over op infrarood modus. Deze camera’s hebben een infrarood straler aan boord die vaak tot 15m verlicht. Wanneer er over een grotere afstand beelden gemaakt moeten worden in het donker kan er een externe IR straler worden geplaatst.
Weerbestendigheid. Voor plaatsing buiten dient een camera een bepaalde IP rating te hebben. De IP rating geeft aan of een behuizing de camera tegen vocht en stof beschermt. Sommige camera’s hebben een beschermend ‘ petje ‘ welke de lens schoon houden. Sommige types camera zijn uitgerust met systemen die de lens verwarmen om vocht te verdrijven en er zijn zelfs camera’s met ruitenwissers leverbaar.

Verschillende soorten camera’s

Power Sound facilitair levert altijd de camera met de beste prijs/kwaliteit verhouding voor de situatie. Hier onder laten we enkele voorbeelden van veelgebruikte camera’s zien inclusief een prijsindicatie.

Vaste hoek

Een camera met vast hoek heeft een vaste lens zonder zoom. De camera wordt gekozen op basis van de locatie waar hij komt te hangen en wat hij moet opnemen. Door de vaste hoek zijn deze camera’s goedkoper dan camera’s met variabele lensen. Het is wel zo dat een camera met een vaste lens minder ‘perfect’ af te stellen is op een ruimte. Camera’s met vaste hoek worden dus vooral toegepast voor overzichtbeelden.

Voorbeeldcamera AXIS M3116-LVE

Specificaties:
Resolutie 2688 x 1512 pixels
Hoek 130 x 72 graden
Ingebouwde IR LED voor infraroodzicht tot maximaal 20 meter

AXIS M3116-LVE gemonteerd op een (buiten)muur
De camera kan op verschillende manieren gemonteerd worden, op deze afbeeldingen een voorbeeld van plafondmontage. De lens kan na montage in de behuizing worden gekanteld voor het perfecte beeld.

Handmatige zoom

Camera’s met handmatige zoom zijn bij installatie nauwkeuriger te richten op de ruimte. Dit maakt camera’s met handmatige zoom flexibeler qua installatie en ze geven een beter beeld als camera’s met een vaste lens. Het prijsverschil van een camera met handmatige zoom ten opzichte van een camera met remote zoom is minimaal, om deze reden plaatsen we zelden camera’s met handmatige zoom.

Remote zoom

Camera’s met remote zoom zijn beter af te stellen op een ruimte dan camera’s met een vaste hoek. Daarnaast is er de mogelijkheid voor een camera operator om in te kunnen zoomen op een vast punt. Zo kan een remote zoom camera gebruikt worden als overzichtcamera maar ook voor het bekijken van specifieke gebeurtenissen. Denk aan een camera die uitgezoomd een terrein of een deel van een winkel in beeld heeft, maar wanner hij wordt ingezoomd een close-up geeft van een toegangspoort of een kassa.

Voorbeeldcamera AXIS P1448-LE

Specificaties:
Resolutie 3840 x 2160 pixels
Hoek horizontaal 109 – 37 graden
Hoek verticaal 57 – 21 graden
Ingebouwde IR LED voor infraroodzicht tot maximaal 25 meter

Een close up van een P1448-LE camera.
Een voorbeeld van een tweetal P1448-LE camera’s gemonteerd op het pand van een opdrachtgever.

180 graden

Op locaties waarbij een breed overzicht nodig is, zoals langs hoofdwegen of langs lange muren op bedrijfspanden kan een 180 graden camera een oplossing bieden. Een 180 graden camera kan dienen als vervanging van twee normale camera’s. Een 180 graden camera is ideaal voor een groot overzicht en het volgen van mensen of goederen over een groot gebied.

Voorbeeldcamera AXIS P3807-PVE

Specificaties:
Resolutie 4320 x 1920 pixels
Hoek 180 graden x 90 graden

Een afbeelding van de AXIS P3807-PVE

360 graden

Door twee AXIS P3807-PVE camera’s back-to-back te monteren kan eenvoudig een 360 graden dekking worden gerealiseerd.

Het resultaat is een 360 graden overzicht met een resolutie van maar liefst 8640 x 1920 pixels.

Een andere veelgebruikte optie is het plaatsen van een 360 graden fisheye camera. Deze zeer compacte camera’s zijn ideaal voor plaatsing boven gangpaden in winkels. Ook kunnen ze tegen muren worden geplaatst.

Voorbeeldcamera AXIS M3058-PLVE

Specificaties:
Resolutie 2992 x 2992 pixels
Hoek 180 x 180 graden (= 360 graden zicht vanaf een plafond gemonteerd)
Ingebouwde IR led voor infraroodzicht tot maximaal 15 meter

Een M3058-PLVE discreet gemonteerd op een wand in een winkel.
Een M3058-PLVE zoals deze op het plafond gemonteerd wordt.


PTZ (pan – tilt – zoom)

Een PTZ camera kan op afstand bediend worden. Via een afstandbesturing kan de camera omhoog en omlaag (pan) en naar links en naar rechts (tilt) bewogen worden. Ook kan er op afstand in- en uitgezoomd worden. Met een PTZ camera met een behoorlijke zoom kan een groot gebied actief worden gemonitord.

Voorbeeldcamera AXIS M5525-E PTZ

Specificaties:
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Hoek horizontaal 61,8 – 6,7 graden
Hoek verticaal 37,2 – 3,8 graden
10x optische zoom
12x digitale zoom
120x zoom totaal

Een voorbeeld van een AXIS M5525-E zoals deze op een plafond gemonteerd wordt.

Voorbeeldcamera AXIS P5655-E PTZ

Specificaties:
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Hoek horizontaal 58,3 – 2,4 graden
Hoek verticaal 35,5 – 1,4 graden
32x optische zoom
12x digitale zoom
384x zoom totaal

Een P5655-E PTZ camera zoals deze tegen een muur of paal gemonteerd wordt.
Let op: Deze clip is van het type camera wat vervangen is door de P5655-E. De beeldkwaliteit van de nieuwe camera is minimaal net zo goed en de zoom van de nieuwe camera is 32x ipv 30x optisch.

Opname van camerabeelden

Voor de meeste camerasystemen is het kunnen terugkijken van camerabeelden belangrijk. Camerabeelden kunnen worden opgenomen op een recorder. Ook kunnen veel camera’s van AXIS rechtstreeks op de camera opnemen via een SD kaart.

Een recorder is een computer die speciaal is ingericht voor het kunnen opnemen en terugkijken van camerabeelden. Ook gebruiken de technici van Power Sound facilitair de recorder om het camerasysteem te configureren. De recorder bevat een of meer harde schijven waarop de beelden worden opgeslagen.

Wanneer er camerabeelden moeten worden aangeleverd aan bijvoorbeeld de politie kunnen deze op de recorder worden bewerkt en geëxporteerd. Op deze bewerkte beelden kunnen bijvoorbeeld onschuldige mensen en kentekens van buitenstaanders worden geblurred. Zo zijn ze niet herkenbaar en is de privacy gewaarborgd.

Het blurren van buitenstaanders.

Bij kleine systemen is het goedkoper om in de camera zelf op een SD kaart op te nemen. De recording software draait hierbij op de camera zelf. Met behulp van software op een computer of tablet / telefoon kunnen de beelden worden teruggekeken of opgeslagen.

Alleen afkijken zonder opname

Bij cameratoezicht kan het zijn dat er niet wordt opgenomen. Met behulp van een AXIS T8705 kan er een afkijkmonitor worden geplaatst welke de beelden rechtstreeks weergeeft. Natuurlijk kan de T8705 ook worden gebruikt in combinatie met een recorder. Het beeld van de T8705 is full-HD.

Infrastructuur (bekabeling)

De infrastructuur voor een camerasysteem bestaat grotendeels uit netwerkbekabeling. Alle camera’s die Power Sound facilitair plaatst zijn IP camera’s. Dit betekent dat iedere camera een eigen IP adres heeft en vanaf ieder punt in het netwerk benaderd kan worden. Door met IP camera’s te werken zijn er geen storingen meer die de beeldkwaliteit beïnvloeden. Ook is het niet noodzakelijk om kabels te splitten wanneer er op meerdere plekken naar het zelfde beeld gekeken moet worden. Ten slotte is het heel eenvoudig om wijzigingen in de beelden en de camera’s zelf te maken zonder fysiek naar de camera toe te hoeven lopen.

IP camera’s hebben spanning nodig. Dit is geen grote hoeveelheid stroom, +/- 15 Watt is genoeg voor veel camera’s. De camera’s krijgen hun stroomvoorziening via de netwerkbekabeling. Deze techniek heet POE (‘Power Over Ethernet’). Door een switch met POE gevoede poorten te gebruiken of een zogenaamde POE injector tussen de switch en de camera te plaatsen kan de camera van spanning worden voorzien. Sommige servers van AXIS hebben al een POE voorziening aan boord. Het feit dat de IP camera’s via de netwerkbekabeling kunnen worden gevoed scheelt veel installatiekosten.

Een camerasysteem kan worden geïntegreerd in een bestaand netwerk. Ook kan er een dedicated netwerk worden aangelegd. Indien gewenst kan het camerasysteem ook functioneren zonder internetverbinding.