Nieuwe theater geluidsinstallatie voor Aula Emlichheim

Een nieuwe geluidsinstallatie voor de Aula in Emlichheim

Het theater in Emlichheim, daar beter bekend als ‘Aula’, is door Power Sound voorzien van een nieuwe professionele geluidsinstallatie. De Aula is sinds 2003 een belangrijke evenementen locatie voor de regio. De zaal wordt gebruikt voor theatertours, muzikanten, presentaties en filmavonden. De Aula heeft er in 2020 voor gekozen om de verouderde installatie te vervangen door een nieuwe, vast geïnstalleerde, professionele variant. Power Sound heeft een advies uitgebracht en heeft in december 2020 de nieuwe installatie mogen leveren. De gebruikers krijgen de komende maanden instructie. De technici van Power Sound assisteren de technici van het theater tijdens de eerste live optredens om een vliegende start te garanderen.

De nieuwe theater geluidsinstallatie van de Aula Emlichheim bestaande uit twee NEXO P12 toppen, 2 NEXO ID-24 frontfills en 2 NEXO L15 subwoofers.

NEXO P+ serie geluidsinstallatie

Voor de geluidsinstallatie zijn verschillende systemen aangeboden in meerdere segmenten. De opdrachtgever heeft uit deze systemen gekozen voor een oplossing van het Franse NEXO. Dit merk valt – samen met een handvol andere merken – in het premium segment. Wanneer goed toegepast geeft een NEXO systeem klankmatig altijd optimale resultaten. Er wordt door NEXO nergens op bezuinigd om perfecte luidsprekers te bouwen. NEXO systemen hebben naast een goede klank de fijne eigenschap dat ze een grote geluidsdruk weten te realiseren met relatief compacte speakers. Dit zorgt er voor dat de visuele impact van de installatie klein blijft.

Power Sound heeft in samenwerking met importeur Audio-Technica Benelux een geluidsontwerp gemaakt voor optimale spreiding en klank. Door deze samenwerking kon gebruik worden gemaakt worden van de ruime ervaring van de importeur met de producten van het merk en het ontwerp van geluidsinstallaties voor andere theaters. Uit het geluidsontwerp komt naar voren welke luidsprekers er toegepast moeten worden, wat de ideale positie voor de luidsprekers is en of er behoefte is aan bijvoorbeeld frontfills.

NEXO P12 luidsprekers

NEXO P12 luidsprekers

In dit theater is als basis van de geluidsinstallatie gekozen voor de nieuwe P12 luidsprekers uit de P+ serie. Compactheid, een chique ontwerp, hoge geluidsdrukken en een coaxiale configuratie zijn de belangrijkste kenmerken van de P+ serie. De coaxiale configuratie betekent dat de 3″ hoge tonen driver geplaatst is in het midden van de 12″ woofer in plaats van erboven zoals bij veel andere luidsprekers gebruikelijk is. De hieruit resulterende puntbron zorgt er voor dat de hoge tonen en lage tonen altijd tegelijk aankomen ongeacht waar je staat ten opzichte van de luidspreker. Dit geeft een gelijkmatigere klank voor alle zitplekken. Een bijkomend voordeel is een compactere behuizing dan wanneer de hoorn boven de woofer is geplaatst. De P12 is goed voor maar liefst 138 dB peak op 1m en heeft een groot frequentiebereik van 85 Hz tot 20 kHz.

De hoorn van de NEXO P12 luidspreker is verwisselbaar.


Unieke verwisselbare hoorns voor perfecte spreiding

Het geheime wapen van de P12 is de mogelijkheid om de spreiding van de hoorn te veranderen. De standaard hoorn is 60 x 60 graden. De spreiding kan met speciale inzetstukken worden veranderd in 90 x 40 (of 40 x 90) of in asymmetrisch 60 tot 100 graden x 40. Deze laatste hoorn is toegepast in de aula.

Voor een theater geluidsinstallatie is de NEXO P12 met de asymetrische hoorn een perfecte oplossing.


De asymmetrische hoorn zorgt er voor dat de speaker een verticale spreiding heeft van 40 graden en een variabele horizontale spreiding van 60 graden bovenin tot 100 graden onderin. Dit zorgt er voor dat de energie beter wordt verdeeld over de zaal en dat reflecties vanaf de muren worden voorkomen (zie bovenstaande afbeelding). De unieke hoorn is perfect voor de situatie in Emlichheim, ook maakt deze technologie het mogelijk om de P12 te gebruiken als center speaker bij een geluidsinstallatie in een groter theater.

De NEXO ID-24 is de perfecte frontfill in een theater geluidsinstallatie.


NEXO ID-24 Frontfills

De P12 luidsprekers zijn hoog geplaatst buiten de lijst van het toneel. Dit geeft mensen op de voorste rijen en middelste stoelen het gevoel dat het geluid niet vanaf het toneel komt maar vanuit de hoeken. Om dit te voorkomen zijn er frontfills geplaatst. Deze luidsprekers komen recht van voren en plaatsen het geluidsbeeld weer terug op het podium. Voor de frontfills is gebruik gemaakt van de compacte en krachtige NEXO ID-24 luidsprekers. Deze compacte luidsprekers met twee 4″ woofers en een 1″ hoorn met een afstraling van 120×40 graden vullen de P12 speakers perfect aan zonder te overheersen.

NEXO L15 krachtige hoorngeladen subwoofer.

NEXO L15 subwoofers

Voor het aanvullen van de P12 luidsprekers met lage tonen van 40 Hz tot 85 Hz is gebruik gemaakt van twee krachtige L15 subwoofers. Deze hoorngeladen 15″ subwoofers zijn compact en passen perfect onder het podium van de Aula. Doordat er vaak vaak problemen ontstaan met vibraties en klank worden subwoofers vaak niet onder podia geplaatst. In het geval van deze geluidsinstallatie gaat het wel goed omdat het podium van het theater in Emlichheim van massief beton is. Het voordeel van het plaatsen van de subwoofers onder het podium is dat de subwoofers onzichtbaar zijn voor gasten en niet in de weg staan.

De NEXO NXAMP 4X2MK2 is een krachtige versterker. De hele theater geluidsinstallatie van de aula draait op deze versterker.

NEXO NXAMP 4X2MK2 versterker

Één NEXO NXAMP 4X2MK2 versterker is voldoende om de hele geluidsinstallatie aan te sturen vanaf een enkele 16A stroomaansluiting. Ingebouwd is een krachtige processor die zorgt voor optimale klank en het beschermen van de luidsprekers. Er is door de technici van Power Sound een professionele geluidsmeting uitgevoerd. Op basis van de resultaten van de meting zijn alle luidsprekerinstellingen zoals de equalizer, crossovers en highpass / lowpass filters door Power Sound op de versterker ingesteld.

De Allen & Heath SQ-5 is een krachtige digitale mixer.

Allen & Heath SQ5 digitale mengtafel

Het hart van de geluidsinstallatie in ieder theater is de mengtafel, ook deze is niet vergeten. De oude analoge Midas U16 blijft zijn werk doen in de kleine theaterzaal. De Aula heeft een upgrade gekregen naar een zeer krachtige Allen & Heath SQ5 digitale mengtafel. Deze mengtafel heeft het voordeel dat hij erg compact is en desondanks tot wel 48 kanalen audio kan verwerken. Tevens zijn externe effecten zoals galm en compressie niet meer nodig, alles is voortaan ingebouwd in de mixer. De digitale mixers van Allen & Heath staan er om bekend dat ze eenvoudig te bedienen zijn en is daarom de ideale keuze voor theaters waar veel met vrijwilligers wordt gewerkt.

De Allen & Heath DX168 is een digitale snake die kan worden gebruikt in combinatie met de Allen & Heath SQ serie.

Allen & Heath DX168 digitale snakes

De analoge multikabel is vervangen door 2 digitale Allen & Heath DX168 snakes. Deze stageboxen beschikken over 16 ingangen en 8 uitgangen wat het totaal aantal bruikbare kanalen op het podium op maar liefst 32 in en 16 uitgangen brengt. Het aansluiten van microfoons en monitors is flink vereenvoudigd doordat er aan beide kanten van het podium een snake aanwezig is.

De theater geluidsinstallatie is vanuit de hele zaal en vanaf het podium te bedienen met de iPad app.

iPad sturing

De mengtafel kan in heel het theater worden bediend met behulp van de geleverde iPad en krachtige Wi-Fi stagerouter. Dit maakt het voor de technici vele malen eenvoudiger om monitormixen te maken. Ook hoeft de mengtafel niet meer in de zaal te staan om goed te kunnen mixen.

De nieuwe theater geluidsinstallatie van de Aula in Emlichheim.


Een mooi resultaat

Helaas is het door Covid nog niet mogelijk geweest om met de installatie te werken in een live-situatie met publiek. Bij tests met eerder opgenomen muziek en met live muzikanten is al gebleken dat de nieuwe geluidsinstallatie in het theater erg goed presteert. Het is zeker dat de opdrachtgever nog vele jaren plezier zal beleven aan deze investering. Op het resultaat mogen we trots zijn!