ESL Benelux Championship Finals in de Amsterdam Arena

Op zaterdag 24 juni was het tijd voor de derde editie van de ESL Benelux Championship Finals. Dit evenement is de finale van het ESL Benelux Championship, een game wedstrijd (eSports) waarbij in verschillende games wordt gestreden om de kampioenstitel en geldprijzen. Sinds de eerste editie in juni 2016 is het kampioenschap flink gegroeid, zowel in deelnemers, gespeelde games en bezoekersaantallen voor de finale. De finale vond de eerste twee edities plaats in de Amsterdamzaal van het zalencomplex van de Arena. Voor deze editie is de stap genomen om het groter aan te pakken met een mainstage op het hoofdveld. Power Sound mocht de mainstage bouwen.

Mainstage ESL Benelux Championship 2017 Zomer Editie in het donker

De mainstage bestond uit:

  • Podium van 25m breed x 8m diep x 0,6m hoog
  • Backstage area 11m breed x 4m diep
  • Achterwand zwart (theaterdoek) 11m hoog x 25m breed
  • Hoge kwaliteit LED scherm 10,6m breed x 6m hoog tbv weergeven camerabeelden en gamebeelden
  • 15m brede LED boarding tbv weergeven sponsorberichten
  • Clay Paky en CLF showlicht (Mythos 2 / Sharpy / Conan)
  • 125m2 full colour drukwerk in truss frames en als hangende banners
  • Twee ‘gaming booths’ van 7m breed x 4m diep voor de spelers (5 spelers per booth).
  • Één ‘caster booth’ van 5m breed x 4m diep voor de casters, dit zijn een soort presentatoren / commentatoren die het spel begeleiden en toelichten terwijl het gespeeld wordt.
  • 4x QSC KW181 subwoofer als laagondersteuning van de standaard in het stadion aanwezige line-array, aangestuurd met een Allen & Heath QU-16 mixer. Met deze mixer werd het zaalgeluid gemixed.

Op dit podium werden League of Legends, F1 en Counter-Strike: Global-Offensive gespeeld.

Van concept naar eindresultaat

Voorafgaande aan een klus van deze schaal worden verschillende ideëen bedacht, getekend en uitgewerkt. De goede dingen van vorige edities worden behouden en de mindere dingen verbeterd. Uiteindelijk wordt een definitief ontwerp gekozen op basis waarvan de benodigde materialen en de exacte maten worden bepaald. Door alles vanaf het begin in 3D te tekenen is het makkelijk om van ontwerp naar materiaallijst en bouwtekening te gaan.

Tekening vooraf en een foto van het eindresultaat. Door het maken van een tekening krijgt de opdrachtgever een beter gevoel bij de offerte en de schaal ten opzichte van de evenementlocatie. 

Ajax / Ziggo eBattle: The Ultimate Clash

Tegelijkertijd met het ESL Benelux Championship werd in het zalencentrum van de Arena een Fifa competitie gespeeld. Veel internationale voetbalteams spelen niet alleen meer op het veld tegen elkaar maar ook via het spel Fifa. Deze voetbalclubs hebben net zoals echte voetbalspelers E-Sports spelers in dienst. Deze professionele gamers nemen het tegen elkaar op om de eer van hun club te verdedigen. Tijdens de Ziggo eBattle namen professionele spelers uit vele landen het tegen elkaar op met als uiteindelijke winnaar het team van Ajax.

Volle bak tijdens de finale van de e-Battle.

Voor de e-battle ontwierp Power Sound nieuwe ‘game booths’, constructies waar game consoles en beeldschermen op kunnen worden geplaatst. Tegelijkertijd kan er door middel van drukwerk branding van de opdrachtgever worden getoond.

Het finale podium met een lage game booth.

Vier ‘hoge’ game booths voor de voorrondes.

Een mooi resultaat

Er heeft in totaal zo’n 20 man vanuit Power Sound aan deze klus gewerkt, zowel op locatie als voorbereidend op de zaak. Al met al kijken we positief terug naar een mooie klus met een prettige bouw-, show- en breekploeg en een fijne samenwerking met de opdrachtgever.

Bouw: Uitladen

Bouw: Begin bouwen podium + hangen licht 

Bouw: Het licht en de backdrops hangen in de hoofdtruss, de twee grote truss banners van 6m hoog zijn klaar om omhoog te takelen.

Bouw: De vloer staat en het gevlogen deel van het podium hangt, er moeten nog enkele backdrops worden bijgehangen en recht getrokken. Ondertussen worden de game booths opgebouwd.

Bouw: Achterkant van het podium / backstage. Er moeten nog enkele backdrops onder het scherm worden gehangen. Goed is de rij met flightcases te zien die de backstage afschermt van de rest van het terrein.

Showdag: Achterkant van het podium met links en rechts tussen de oranje hekken voetbalveldjes.

Breek: Het LED scherm en de booths zijn weg, nu alleen nog opruimen, het podium afbreken en het licht uit de hoofdtruss halen.

Breek: De hoofdtruss is naar beneden en alle truss stukken zijn van het podium af. Het licht en LED is al weer vertrokken. Nu gaat het breken van het podium snel. Goed is te zien wat voor een immense hoeveelheid materiaal er vrij komt bij zo’n klus. Er is gereden met een city trailer (9m bak), een bakwagen (7m bak), nog een bakwagen (9m bak), een meubelbak (4m bak) en een bus (IVECO Daily 6m lengte).

Naast het hoofdpodium en de Amsterdamzaal hebben we op nog enkele andere locaties materialen geplaatst. Zo plaatsten we  bijvoorbeeld deze banner voor de Ziggo F1 wedstrijd.

Als laatste: De tribune in de Amsterdamzaal met vloerbedekking en kussentjes. De tribune en het hoofdpodium hebben we rondom uitgevoerd met een speciaal aluminium framewerk waarop bedrukte boarding kon worden vastgeplakt.